Saturday, April 13, 2013

3 Perkataan Melayu Asli


Assalamulaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera.

Sebenarnya  bahasa melayu merupakan bahawa yang banyak menerima daripada pengaruh bahasa-bahasa lain khususnya bahasa arab di mana ia telah dimelayukan. Tanah melayu sebenarnya terletak antara timur dan barat di mana ia menjadi tempat persinggahan kapal-kapal dagang suatu ketika dahulu. Ptolemy iaitu ahli geografi Mesir telah melawat tanah melayu pada abad ke-2 dan beliau menggelar tanah melayu “Golden Chersonese” yang bermaksud Semenanjung Emas. Menurut Dewan Bahasa dan Pustaka sebenarnya terdapat 3 perkataan sahaja perkataan melayu asli. Perkataan – perkataan tersebut ialah : 

1. Paku 
2. Padi
3. Babi

Sekian, terima kasih.

http://wankamarul701.blogspot.com

6 comments:

Anonymous said...

Yang difahami 3 perkataan asal dari bahasa Malaysia ialah
1. Batu
2. Buluh
3. Babi

Wan Tengku Ahmad Raja Tuah said...

Mengarut, penipu punye blog

Anonymous said...

Bayangkan penutur asli bahasa melayu hanya bercakap menggunakan 3 perkataan sahaja. Pelik

Irfan said...

Saya kurang bersetuju. Sebab berdasarkan pengamatan saya, kita mempunyai banyak kosa kata yg serupa dengan bahasa-bahasa di Filipina. Bahasa-bahasa di Filipina adalah dalam rumpun Austronesia, yakni rumpun yg sama dengan kita. Rumpun ini dipercayai berasal dari tanah Taiwan yg mana kemudiannya berhijrah ke arah selatan, kemudian berpecah; satu ke selatan (menghala ke Bali), satu ke barat (menghala ke Sumatra), satu ke utara (menghala ke Semenanjung Malaysia). Apa yang saya ingin katakan ialah, terdapat banyak perkataan yg seasal dlm bhs Melayu dan bhs-bhs di Filipina. Contohnya:

1. Bulan = Buwan.
2. Angin = Hangin
3. Hadap = Harap
4. Menangis = Tumangis (Akan menangis = mananangis)
5. Aku = Ako
6. Sakit = Sakit
7. Takut = Takot
8. Bangun = Bangon
9. Balik = Balik
10. Hingga = Hanggang
11. Sedap = Sarap
12. Lagi = lagi (<-sentiasa)
13. Harga = Halaga (<-nilai/kepentingan)
14. Kambing = Kambing
15. Beras = Bugas (pertukaran dari huruf R ke huruf 'gh' yg akhirnya menjadi g)
16. Baru = Bago
17. Cuka = Suka
18. Arus = Agos
19. Putih = Puti
20. Hitam = Itim
21. Surat = Sulat (tulis)
22. Mengantuk - Nag-aantok
23. Tolong = Tulong
24. Cuba = Subukin
25. Basah = Basa
26. Negara = Bansa (macam bangsa) <- ini memang pinjaman sanskrit, cuma nak tunjuk kaitan MY ngn PH.

Tuntasnya, rumpun kita mempunyai perkataan yg unik bagi bangsa kita. Sama ada Bahasa Melayu yg mempengaruhi bahasa-bahasa di Filipina atau sebaliknya, kita tak tahu. Tapi kita ni bukanlah bangsa yang terlalu miskin sampai hanya ada 3 sahaja perkataan asal. Fikir-fikirkanlah.

Anonymous said...

Kenapa otak kau, terpengaruh dgn anasir luar kau ni. Kesian, bodoh dgn bahasa sendiri. Dah la kenyataan kau tak ade bukti dan dalil. Dasar perapu, kejanya duk merapu saja. Kesian....

Unknown said...

Itu semua auta. Sebenarnya beratus lagi perkataan dalam bahasa melayu yang asli dan berasal dari rumpun Austronesia. Dari Madagascar, Polinesia, Taiwan, hingga ke Nusantara, semuanya berkongsi kosa kata yang hampir sama. Contohnya:

Satu, lima, urat, buah, lima, akar, anak, nipis, mati, api, babi, hitam, padi, beras, ubi, minum, makan, kurita, benua, balai, raya, masin, kau, aku, pisau, panah, kayu, darah, ngantuk, lelap, Itu, ini, ya, tidak, laut, barat, angin, sedap, tali dan beribu lagi.

Ini bangsa Austronesia, bukan bangsa Sanskrit.