Wednesday, July 3, 2013

Kerap Masuk Tandas Merupakan Punca Penyakit Was-was

Assalamualaikum w.b.t. dan Selamat Sejahtera.

Adakah anda sentiasa mengalami penyakit was-was? Was-was ini sebenarnya adalah penyakit syaitan dan ia menyusahkan hidup kita untuk melakukan ibadat wajib mahupun sunat dalam kehidupan seharian kita. Sebenarnya inilah salah satu cara syaitan untuk menggoda anak adam daripada melakukan ibadat.

Syaitan membisikkan kepada hati kita bahawa ibadat yang kita lakukan belum sempurna. Contohnya, selepas selesai mengambil wuduk terlintas dalam hati kita sama ada air yang dibasuh ke siku rata atau tidak. Lalu kita mengambil wuduk sekali lagi. Selepas itu, timbul pula perasaan lain sama ada kita sudah berniat atau tidak sebelum mengambil wuduk. Begitulah perasaan was-was yang berlaku terhadap diri kita sehingga kita mengambil wuduk berkali-kali lalu menyusahkan kita.

Apa yang berlaku sekiranya kita terus melayan perasaan was-was yang ditiup oleh syaitan ke dalam hati kita ini? Sudah tentu ia menyusahkan kita untuk melakukan ibadat sehinggakan lama-kelamaan sesuatu ibadat itu sukar atau susah untuk dilaksanakan dan akhirnya kita tidak lagi menunaikan lagi ibadat tersebut. Ini bermakna syaitan sudah berjaya menggoda dan menghasut kita. Syaitan tidak perlu menyamar untuk datang kepada kita seperti mana kisah orang-orang soleh seperti dahulu untuk menggoda kita.

Syaitan ini sebenarnya adalah keturunan iblis yang mana ia bersumpah untuk menggoda anak-anak Adam sehingga ke hari kiamat. Menurut Imam al-Qurtubi, iblis mempunyai zakar pada peha kanannya dan faraj pada peha kirinya. Setiap kali ia memasukkan zakarnya ke dalam farajnya, akan keluar 10 biji telur. Apabila telur-telur ini menetas, setiap biji telur akan mengeluarkan pula tujuh ekor syaitan.

Sebenarnya terdapat 16 spesies syaitan yang mempunyai tugas-tugas khasnya sendiri. Namun, syaitan-syaitan yang bertanggungjawab untuk meniupkan perasaan was-was ke dalam hati kita ialah :

i. WALAHAN, tugasnya menimbulkan rasa waswas dalam beribadat, khasnya ketika orang itu sedang mengambil wuduk.

ii. KHINZAB, tugasnya mengganggu orang yang beribadat, khasnya yang bersembahyang, dengan membuatkan manusia berasa waswas dengan amalan baik yang dilakukannya dan sentiasa cuba meruntuhkan keyakinan terhadap agama Islam yang dianutinya.

iii. LAQNIS, tugasnya mengganggu orang yang bersuci dan berwuduk sehingga jadi ragu dan tidak sempurna.

iv. KHANNAS, inilah syaitan yang menimbulkan waswas hati terhadap adanya ALLAH Taala, adanya perkara-perkara sam’iyat dan melalaikan hati manusia daripada mengingat Tuhannya sepanjang masa.

Mengapa boleh wujud perasaan was-was dalam hati kita?

Sebenarnya, perasaan was-was ini wujud disebabkan oleh seseorang yang kerap ke tandas. Ingatlah saudara semua bahawa tandas ini sebenarnya adalah tempat syaitan beranak-pinak. Oleh itu, kurangkan bilangan kita ke tandas untuk mengurangkan penyakit was-was ini. Apabila masuk ke tandas gunakan kaki kiri dan baca doa masuk tandas.

Apakah pengubat penyakit was-was?

Ubat penyakit was-was ini mudah sahaja iaitu kita jangan sesekali melawan atau melayan perasaan was-was tersebut. Apabila kita cuba melawan was-was ini bermakna kita sedang berlawan dengan syaitan. Sekiranya melawan syaitan, siapakah akan menang syaitan atau diri kita yang lemah ini? Sudah tentu syaitan yang menang. Oleh itu, tidak hairanlah apabila kita mengambil wuduk sekali dalam contoh kes di atas apabila was-was kerana sebenarnya kita sudah ‘kalah berperang’ dengan syaitan. Maka jangan sesekali kita melayan perasaan was-was ini. Biarkan sahaja.

Ada ulama’ mengatakan bahawa sekiranya kita mengikut perasaan was-was kita, kita sebenarnya mengikut syaitan dan apabila kita tidak melayan penyakit was-was ini kita sebenarnya mengikut Allah s.w.t. dan Rasul. Oleh itu, permudahkan ibadat kita dengan tidak melayan penyakit was-was ini.

Sebagai insan yang lemah kita sudah tentu inginkan ibadat yang sempurna dan mudah dilaksanakan. Oleh itu, penyelesaian perasaan was-was ini ialah jangan melayan perasaan ini. Wallhua’lam.

Sekian, terima kasih.

2 comments:

Jalilah mohd ali said...

sy slalu mengalami perasaan was-was..setelah baca artikal ni.sy jd yakin utk melawan perasaan was-was, terima kasih wan kamarul ariffin.

arif imran said...

sy slalu was was slps slsai mlakukan mandi junub..skrg sy cbe utk tdk mlyn prasaan was was trsbt.. Trima ksh byk2 ats artikel trsbt