Wednesday, August 20, 2014

Pelaburan Hartanah : Jangan Berumah di Tepi Pantai Jika Takut Dilanda Ombak


Banyak buku-buku pengurusan kewangan yang berada di pasaran membincangkan mengenai pelaburan hartanah. Ada yang bersifat mencadangkan pembaca menceburi bidang hartanah dan ada tidak menggalakkan pembaca menceburi bidang hartanah.

Sememangnya betul kedua-duanya kerana hartanah ini merupakan pelaburan. Jika disebut pelaburan, ia tidak dapat lari daripada risiko. Apabila disebut risiko ianya membawa kepada 2 kemungkinan iaitu keuntungan ataupun kerugian.

Bekas broker saham dan projek kondominium Thailand iaitu Sirivat Voravetvuthikum yang jatuh bangkrap menjadi penjual sandwich sahaja ekoran daripada krisis ekonomi yang melanda Asia pada tahun 1997/98. Namun, ia menjadi sumber semangat dan inspirasi kepada orang ramai kerana ingin bangkit semula daripada kejatuhan beliau.

Bagaimana dengan anda? Adakah anda sanggup mengambil risiko untuk menceburi bidang hartanah? Ia sebenarnya terpulang kepada anda sendiri. Ibarat sampah – ada orang yang memandangnya ia sebagai kotoran yang menjijikkan dan ada orang memandangnya sebagai sumber wang.

Pendek kata, anda perlu memperlengkapkan diri anda dengan ilmu sekiranya ingin menceburi bidang ini. Ini adalah untuk mengurangkan risiko. Sudah semestinya di mana-mana pun ada risiko. Tetapi risiko itu  tidak dapat dielak tetapi dapat dikurangkan dengan ilmu pengetahuan di dada.

Wallhua’lam.

http://wankamarul701.blogspot.com

No comments: