Thursday, July 10, 2014

Diri Kita Umpama Kereta Buruk

 
 
 
Diri kita umpama kereta buruk. Yang semakin hari semakin banyak wang yang diperlukan untuk menampung 'penyelenggaraan' diri kita disebabkan datangnya pelbagai penyakit - gout, kencing manis, batu karang, dan sebagainya. Natijahnya, banyak wang diperlukan untuk merawat penyakit-penyakit yang datang menyerang ini. Wang simpanan habis digunakan untuk merawat penyakit ini. Tidak perlu dihairankan sekiranya ada orang terpaksa membuat pinjaman peribadi bagi menampung pembedahan untuk merawat penyakit yang datang. Inilah hakikat kehidupan apabila hari kematian sudah datang.
 
Ketika ini pentingnya perlindungan takaful kesihatan kita. Mungkin pada masa muda lagi, kita tidak mempedulikan skim perlindungan ini. Apabila usia meningkat dan datangnya penyakit, baru kita sedari peri pentingnya perlindungan takaful ini. Takaful inilah yang akan menanggung kos 'penyelenggaraan' diri kita kelak. Jumlah perlindungan takaful bergantung kepada jumlah kita ambil pada masa sekarang. Jika sudah terkena penyakit, hendak membayar RM1,000 sebulan tiada syarikat takaful yang sanggup menerima kita.

Pada saat inilah kegunaan perlindungan takaful yang diambil selama ini. Kos rawatan penyakit yang akan timbul pada masa akan datang dipindahkan kepada perlindungan takaful. Ini dapat menyelamatkan wang anda yang dikumpul selama ini daripada digunakan semata-mata untuk merawat penyakit anda. Sudah tentu langkah ini dapat menyelamatkan wang anda sehingga puluhan ribu ringgit.
 
Ingatlah anda semua bahawa kesihatan lebih penting daripada wang ringgit. Dengan kesihatan yang baik sahaja kita dapat menikmati kehidupan kita. Jika saya memberikan anda 18 orang miss world kepada anda sekalipun, ianya tidak bermakna jika anda sakit. Lihat sahaja mendiang Steve Job, walaupun poket tebal disebabkan duit masuk bertali arus sebagai CEO Apple, hidupnya tidak lama kerana diserang penyakit kanser.
 
Memang benar bahawa kita mungkin akan diseran penyakit suatu hari nanti. Namun, ia bergantung kepada kita memanjangkan tempoh kesihatan kita supaya tidak diserang penyakit pada masa akan datang. Caranya mudah sahaja - amalkan gaya hidup sihat mulai sekarang. Wallhua'lam.
 
Sekian, terima kasih.
 
 
http://wankamarul701.blogspot.com

No comments: