Wednesday, March 12, 2014

Pesawat Hilang - Satu Peringatan daripada Allah s.w.t.
Assalamualaikum w.b.t. dan Selamat Sejahtera.
 
Apabila disebut bala maka tidak kira sama ada manusia baik ataupun sebaliknya. Semua akan ditimpa bala tersebut. Setelah kita dikejutkan dengan kenaikan harga barang pada awal tahun, kita ditimpa pula dengan jerebu dan kemudian kemarau. Kemarau yang menyebabkan air kita dicatu walaupun Negara kita mempunyai sungai dan dikelilingi lautan. Berbanding dengan Singapura, walaupun mereka membeli air dari Singapura, mereka langsung tidak ditimpa masalah air. Apakah kesilapan kita sebenarnya? 
 
Apa yang menggemparkan pada Jumaat lepas ialah apabila Anwar Ibrahim dihukum penjara selama 5 tahun. Sehari selepas hukuman tersebut, bukan sahaja negara bahkan seluruh dunia matanya tertumpu kepada Malaysia setelah digegarkan dengan berita pesawat hilang. Siapa yang mampu menandingi kuasa Allah s.w.t. apa sistem teknologi canggih sekalipun gagal mengesan pesawat tersebut sehingga hari ini. Hikmahnya ialah media massa tidak menumpukan serangan kepada Anwar Ibrahim. Jika tidak, sudah tentu Anwar Ibrahim teruk diganyang oleh media massa.
 
Kita saling bercakaran sesama agama dan bangsa. Irononinya maksiat yang berleluasa dalam masyarakat tidak dihiraukan. Inilah penyebab bala turun kepada kita. Tidak cukupkah lagi bala diturunkan kepada kita atau kita perlu tunggu bala yang lebih besar menimpa kita supaya kita tidak lagi bercakaran sesama sendiri?
 
Wallahua'lam.
 

No comments: