Tuesday, July 11, 2017

Apabila Masjid Menjadi Tempat Berkumpulnya Rahmat Allah s.w.t.

Apabila masjid menjadi tempat berkumpulnya rahmat Allah s.w.t., maka orang-orang yang pergi ke masjid sudah tentu membawa pulang rahmat Allah s.w.t. apabila pulang ke rumah masing-masing.

Rahmat ini boleh didatangkan dalam pelbagai bentuk dan salah satunya itu adalah ilmu-ilmu agama yang disampaikan oleh para penceramah.

Ilmu-ilmu ini yang kadang-kadang membuatkan saya terfikir. Yang salah satunya dari seorang penceramah yang membuatkan saya teringat-ingat sehingga pada hari ini yang menyatakan bahawa Umno merupakan parti kafir! Dan orang-orang yang bersama menyokong mereka tetao dikira menentang hukum Allah s.w.t.!

Apabila kita mati nanti, terdapat empat jenis golongan di Alam Kubur dan salah satunya ialah orang yang langsung tiada bekalan di akhirat nanti walaupun telah membuat amal ibadat ketika berada di dunia. Amalan ini disebabkan oleh pegangan akidah yang tidak betul. Salah satunya ialah menganut fahaman sekularisme.

Sudah tentu apa yang kita boleh faham ialah Umno mengamalkan fahaman sekularisme dalam sistem pemerintahan Negara. Perkara ini juga yang kadang-kadang boleh membuatkan akidah kita rosak tanpa kita sedari.

Apabila saya mendengar ceramah Ustaz Azhar Idrus, banyak beliau menjawab balik jawapan-jawapan agama Dr. Mashitah yang amat terpesong dari jawapan yang sebenar mengenai perkara-perkara fardhu ain.

Antaranya ialah Dr. Mashitah seseorang yang keluar air mazi wajib mandi junub walhal mandi junub tidak diwajibkan jika keluar air mazi. Dr. Mashitah juga menyatakan seseorang wanita itu boleh menyambung puasa kafarah sekiranya datangnya haid untuk tempoh 2 bulan walhal seseorang wanita tidak dikenakan puasa kafarah jika berjimak di bulan puasa sebaliknya dikenakan ke atas golongan lelaki sahaja.

Menurut Ustaz Azhar Idrus, inilah jenis golongan agamawan yang tiada keberkatan kerana bersekongkol dengan pihak menentang hokum Allah s.w.t. (Umno). Dan apabila mengeluarkan jawapan mengenai persoalan paling asas (fardhu ain), maka beliau Dr. Mshitah memberi jawapan yang mengarut kepada masyarakat.

Ada yang menyatakan bahawa Umno membawa kemajuan kepada Malaysia dengan membina bangunan-bangunan pencakar langit berbanding golongan agama yang tiada apa-apa yang dibawa untuk kemajuan Negara.

Sebenarnya, perkara ini sudah berlaku di zaman firaun dan Nabi Musa. Ketika itu, firaun sudah membina bangunan yang canggih-canggih di zamannya yang menunjukkan kecintaannya kepada dunia. Manakala Nabi Musa tiada apa-apa untuk dibawa melainkan menyampaikan wahyu Allah s.w.t.

Jika kita orang awam ketika itu, pihak manakah yang kita akan ikut? Orang yang membawa kemajuan dunia atau sebaliknya?

Inilah yang dinisbahkan kepada realiti pada hari ini iaitu cintakan dunia. Pihak manakah perlu kita ikut? Adakah pihak cintakan dunia dengan membawa pembangunan yang berselindung di sebalik slogan-slogan agama ataupun pihak yang memperjuangkan agama semata-mata?

Apa yang membimbangkan kita ialah akidah kita boleh rosak andainya kita menyokong atau bersekongkol dengan golongan menentang hukum Alllah s.w.t. Marilah kita bersama-sama berfikir semula golongan manakah kita perlu ikut dan golongan manakah kita perlu tinggalkan.

Wallhua'lam.

http://wankamarul701.blogspot.my

No comments: