Sunday, March 13, 2016

Adakah Kerajaan Beraja Lebih Kaya daripada Kerajaan Demokrasi?


Adakah Kerajaan yang mengamalkan sistem beraja atau monarki pada hari ini adalah lebih kaya daripada kerajaan yang mengamalkan demokrasi berparlimen?

Pada hari ini, kerajaan yang mengamalkan sistem beraja ialah Brunei dan Arab Saudi. Adakah kita perasan atau terperasan dua buah negara yang kaya ini adalah mengamalkan sistem pemerintahan beraja?

Cuba kita lihat mana-mana negara yang mengamalkan demokrasi berparlimen di dunia ini khususnya negara-negara umat Islam. Adakah negara-negara ini kaya-raya?

Apabila kita inginkan rahmat Allah s.w.t. turun kepada kita, maka kita hendaklah meninggalkan segala larangannya.

Adakah rahmat Allah s.w.t. turun kepada kerajaan yang mengamalkan demokrasi? 

Apabila disebut sahaja demokrasi, maka ia tidak dapat lari daripada masyarakat yang sentiasa mengadu domba antara satu sama lain. Fitnah-memfitnah sudah menjadi makanan biasa untuk terus berkuasa. Pilihanraya yang diadakan setiap 5 tahun sekali penuh dengan unsur-unsur penipuan, rasuah, umpat-fitnah, dan sebagainya.

Bagaimana rahmat Allah s.w.t. akan turun kepada masyarakat sekiranya keadaan ini terus berlaku?

Adakah negara yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja mengamalkan sifat-sifat ini dalam masyarakat mereka? Sudah tentu sekali tidak kerana mereka tidak melakukan perkara yang dilarang oleh agama kerana mereka langsung tiada pilihanraya setiap 5 tahun sekali.

Wallhua'lam.

No comments: