Wednesday, December 21, 2016

The Jewish Pale of Settlement


The Jewish Pale of Settlement dalam kawasan bergaris merah

The Jewish Pale of Settlement adalah perancangan yang menunjukkan bagaimana bangsa yahudi yang berada di Rusia adalah dihina oleh maharaja empayar ini iaitu Catherine The Great (1762-1796).

Bangsa yahudi hanya ditempatkan di kawasan ini yang dikenali sebagai The Jewish Pale of Settlement malah tidak dibenarkan keluar langsung dari kawasan ini. Lebih menghinakan lagi tembok dibina mengelilingi kawasan ini yang merangkumi wilayah Grodno, Vilna, Podolia, Bessarabia, Kiev, Latvia, dan Poltova.

Kebencian bangsa Rusia terhadap bangsa yahudi ini adalah disebabkan atas dasar agama yang kononnya bangsa yahudi yang bertanggungjawab membunuh tuhan Kristian iaitu Jesus Christ.

Kawasan ini terletak di kawasan yang membahayakan keselamatan awam. Ia juga tidak selesa, penuh dengan keperitan, dan kebakaran sering terjadi di kawasan ini. Tidak kurang daripada itu, bangsa yahudi yang tinggal di sini dilarang untuk membina rumah baru dan mereka juga hanya dibenarkan membaiki rumah sedia ada.

Orang-orang yahudi tidak dibenarkan untuk keluar dari kawasan ini pada setiap malam, hujung minggu, dan perayaan krismas. Sekiranya mereka keluar kawasan di luar waktu ini, alamaknya mereka akan ditembak.

Masyarakat yahudi juga menerima ancaman dengan apa yang dipanggil sebagai pogrom. Porgrom ini menunjukkan bagaimana masyarakat Slav Rusia melakukan kekejaman ke atas masyarakat yahudi seperti membakar penempatan, membunuh, dan memusnahkan harta benda yahudi. Kebiasaannya, masyarakat bahawa bangsa Slac Rusia ini seperti para pekerja kereta api, petani, dan pegawai rendah kerajaan. Tindakan progom ini adalah susulan tindakbalas ke atas masyarakat yahudi selepas pembunuhan Tsar Alexander II pada tahun 1881. Tindakan ini menyaksikan 35,000 – 40,000 orang yahudi dibunuh.

Di Eropah, kehadiran mereka juga tidak diterima sama ada dalam lapangan ekonomi, sosial, mahupun politik sejak kurun ke-13 lagi setelah Empayar Rom menerima agama Kristian. Selain itu, mereka mendakwa mereka merupakan bangsa terpilih untuk menyebarkan agama Kristian di dunia ini yang menyebabkan mereka dibenci oleh bangsa-bangsa lain di Eropah.

Begitulah bagaimana masyarakat yahudi suatu ketika dahulu dihina oleh masyarakat di seluruh dunia. Akan tetapi, bagaimana bangsa yang dihina diseluruh dunia suatu ketika dahulu mampu untuk menguasai dunia pula pada hari ini? Sesungguhnya Allah s.w.t. tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan suatu kaum itu mengubah nasibnya sendiri.

Wallhua’lam.

http://wankamarul701.blogspot.my

No comments: