Tuesday, October 20, 2015

Hatta dengan Sampah pun Orang Boleh Buat Duit

Jika baca blog mengenai pelaburan emas, bloggernya akan sibuk menceritakan sepak terajang mengenai hartanah.

Jika anda membaca blog mengenai hartanah, bloggernya akan sibuk menceritakan kawasan-kawasan atau projek-projek baru hartanah.

Jika anda membaca mengenai pelaburan emas, bloggernya akan sibuk menceritakan naik turun harga emas.

Tetapi di sebalik semua ini, kita masih boleh melihat ada orang masih boleh buat duit dengan sampah dengan menghantarnya ke pusat kitar semula.

Anda tetap anda. Anda jangan biarkan diri anda menjadi menjadi mangsa trend pelaburan. Apa lebih teruk lagi anda terlibat dalam skim cepat kaya. Oleh itu, elakkan diri anda daripada terlibat dalam pelaburan-pelaburan di mana bagaimana wang boleh dijana daripada pelaburan tersebut.

Apa yang ingin kaitkan di sini ialah mengenai genre-genre penulisan buku. Di pasaran, lambakan dan pelbagai jenis buku yang boleh kita lihat seperti fiksyen dan bukan fiksyen. Buku fiksyen ini ialah buku-buku khayalan dan berdasarkan kepada imaginasi penulis semata-mata seperti novel, cerita hantu, cerita kanak-kanak dan sebagainya. Manakala buku bukan fiksyen adalah seperti kewangan, agama, motivasi, bisnes, dan sebagainya.

Memang tidak dinafikan genre novel merupakan penulisan yang paling laris di pasaran. Tetapi jika kita garapkan penulisan buku-buku non-fiksyen dan kena caranya, maka kita boleh jadikannya buku tersebut terlaris di pasaran. Jika dengan sampah pun orang boleh buat duit, apatah lagi dengan buku.

Nikmat mana lagi yang kita ingin dustakan?

Saya sedang berfikir bagaimana ingin menjadikan penulisan saya ini setaraf dengan orang berusia dengan 40-an atau orang yang mempunyai title Prof (Bukan Prof kang kung). Lihat sahaja penulis-penulis jutawan di Malaysia ini, mereka semuanya boleh dikatakan sudah berusia 40-an  ke atas. Dengan kata lain, mereka menulis berdasarkan kepada pengalaman mereka.

Lihat sahaja Chef Li, beliau menjadikan pengalaman kegagalan perniagaannya sebagai modal penulisan bukunya. Tidak kurang daripada itu, ramai orang menjadikan buku-buku bersirinya sebagai koleksi peribadi. Secara tidak langsung, keadaan ini menjadikan fix deposit datang daripada jualan buku-bukunya yang panas. Tetapi tempoh pengalaman ini hanya diperolehi oleh orang-orang yang berpengalaman sahaja. Jika tiada pengalaman, tiada gunanya menulis buku bisnes yang dicedok atau dipetik daripada Google. Hendak hasilkan royalti yang tinggi pun sukar.

Salah satu cara untuk menjadikan penulisan kita berkualiti ialah dengan menjadikan buku-buku rujukan yang berkualiti sebagai penulisan kita. Buku-buku yang berkualiti perlu dibeli dengan yang mahal. Sememangnya aktiviti menulis memerlukan modal yang mahal. Jika tidak mampu sekalipun, kita boleh meminjam daripada perpustakaan IPTA-IPTA awam yang banyak di Malaysia ini.

Jika dengan sampah pun orang boleh buat duit, maka dengan penulisan buku lagilah boleh buat duit dengan syarat ia adalah sebuah buku yang berkualiti atau lebih baik lagi adalah buku yang evergreen yang menjadi bacaan sepanjang zaman walaupun kita telah meninggal dunia.

Wallhua’lam.


No comments: